Close

5 manieren om je renovatie te financieren

Renovatie financieren

Een woning renoveren kost geld. Niet voor iedereen is het weggelegd om de kosten die gepaard gaan met renovatiewerken uit eigen kapitaal te betalen. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om een renovatie mee te financieren. We lijsten ze voor je op.

Eigen kapitaal

Wie over voldoende eigen kapitaal beschikt, hoeft uiteraard geen beroep te doen op een specifieke lening om zijn of haar renovatiewerken te laten uitvoeren. Bovendien hoef je bij het gebruik van eigen kapitaal geen rente op een geleend bedrag te betalen, noch moet je het geleende geld terugbetalen.

Het gebruik van eigen kapitaal is vandaag zelfs interessanter dan je spaarcenten op de bank te laten staan. Spaargeld op de bank brengt immers niet veel meer op. Je kan het dus maar beter interessant investeren. Renovatiewerken laten uitvoeren die bijdragen tot een uiteindelijke meerwaarde van jouw vastgoed, is een zeer interessante manier om jouw geld te beleggen.

De hypotheeklening

Toch moet het overgrote deel van de mensen beroep doen op een lening om hun renovatiewerken mee te financieren. Een van de soorten leningen waarop je beroep kan doen, is de klassieke hypotheeklening. Afhankelijk van de situatie waarin je jezelf bevindt, zijn
er verschillende mogelijkheden:

1. Je hebt nog geen hypotheek afgesloten
Heb je nog geen hypothecaire lening afgesloten? Dan is het aangaan van zo’n lening misschien wel interessant. Maar opgelet! Ga dit enkel en alleen aan als het te financieren bedrag hoog genoeg is. Met een hypothecaire lening gaan doorgaans ook notaris- en dossierkosten gepaard. Hoe je jouw lening afbetaalt, kan je volstrekt zelf bepalen.

2. Je hebt wél al een hypothecaire lening afgesloten
Als je al eerder een hypotheeklening afsloot, kan je kiezen voor een wederopname van die lening. Met deze methode kan je een extra krediet opnemen tot maximaal het bedrag van het bedrag dat je reeds afgelost hebt. Heb je bijvoorbeeld al €70.000 euro van de initiële lening
van €100.000 terugbetaald? Dan kan je diezelfde €70.000 opnieuw opnemen.

De renovatielening

Naast de hypothecaire lening kan je beroep doen op misschien de meest voor de hand liggende optie: de renovatielening. Deze lening kan je net als de gekende leningen op afbetaling aangaan. Je betaalt er een vaste rente voor en de lening wordt binnen een bepaalde periode afbetaald.

Hét grote voordeel? Je hoeft je geen zorgen te maken over hoge notariskosten én je kan de lening gemakkelijk online aanvragen. Een nadeel is dan weer de hogere rente waaraan je leent dan bij een gewone lening.

Beslis je om energetisch te renoveren? Dan kan je beroep doen op een resem aan subsidies en premies.

Leningen van de overheid

Ook onze overheden bieden verschillende leningen aan. Echter zijn hier steeds meerdere voorwaarden aan verbonden. Zo wordt er onder andere naar je maandelijkse inkomen gekeken en zijn de leningen die de overheid ‘uitdeelt’ enkel voor het financieren van
energiebesparende renovaties. Wil je een zwembad in je tuin plaatsen, dan zal je dus niet in aanmerking voor deze lening komen.

Het grote voordeel van een lening van de overheid, is de uitzonderlijk lage rente waaraan je leent. In sommige gevallen is zelfs een renteloze lening mogelijk. De leningen die door de overheid worden uitgekeerd, zijn:

De Waalse Eco-pack-lening
De Mijn VerbouwPremie in Vlaanderen
De RENOLUTION premies in Brussel

Subsidies

Meer informatie over de manier waarop jij je renovatiewerken kan financieren? Of over de subsidies waarop je beroep kan doen? Bij Altro Home staan we dagelijks voor je klaar en helpen we je graag verder. Neem contact op.

Bedankt voor jouw aanvraag

Wij nemen zo snel mogelijk met u contact op

Untitled-2 2
Foto 1

Kennismakingsgesprek

Hoe kunnen wij jou helpen?