Close

5 tips om een donkere ruimte op te lichten

Donkere ruimte oplichten

Een donkere ruimte: het nodigt niet meteen uit om veel tijd in te vertoeven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een donkere kamer op te fleuren, zonder dat daar ingrijpende verbouwingen aan te pas moeten komen of zonder er gigantische budgetten voor neer te moeten leggen. We lijsten enkele eenvoudige tips op zodat jij van jouw donkere ruimte alsnog een kamer te maken waarin iedereen graag vertoeft.

1. Kies voor een lichte kleur op je muur

De eerste, misschien wel meest laagdrempelige tip die we je kunnen meegeven, is om je ruimte in lichte tinten te schilderen. Donkere kleuren absorberen immers licht, waardoor je kamer – die al klein leek – nog kleiner en minder uitnodigend zal lijken. Kies je daarentegen voor een lichte kleur, dan creëer je net méér ruimte. Lichte kleuren reflecteren natuurlijk licht waardoor je kamer opklaart en er meer ruimtegevoel gecreëerd wordt.

Kleuren die je best gebruikt, zijn: crème, tinten wit, lichtgrijs of pastelkleuren.

2. Kunstlicht toevoegen

Ook kunstlicht kan ervoor zorgen dat jouw ruimte opfleurt. Kies je voor een combinatie van de juiste plafondlampen, staande lampen, tafellampen en wandverlichting, dan creëer je verschillende verlichtingsniveaus in een ruimte. Dat zorgt voor een vergroot ruimte-effect.

Let wel op! Niet enkel de lamp zelf moet er goed uitzien, ook het kleur licht waarvoor je kiest is belangrijk. Wil je binnenshuis een gezellige sfeer creëren? Dan kies je best voor een warme of neutraal witte kleur licht.

3. Installeer een grote spiegel

Net zoals lichte kleuren licht reflecteren, zorgen ook spiegels voor een lichtreflectie. Wil je een overvloed aan licht in je ruimte creëren? Plaats dan een grote spiegel rechtover een raam. Daarmee wordt natuurlijk licht weerkaatst en bijgevolg de kamer opgelicht.

Plaats je jouw spiegel op een goede plaats, dan kan die de illusie wekken van meer ruimte en diepte, waardoor de kamer er helderder en uitnodigender uitziet. Ook glazen objecten zorgen voor een bepaalde reflectie.

4. Hang transparante gordijnen op

Wil je graag wat privacy, maar moet er tegelijkertijd ook natuurlijk licht in je ruimte binnen kunnen vallen? Dan zijn dikke gordijnen een no go! Kies eerder voor gordijnen in een lichte stof als katoen of linnen. Zo behoud je jouw privacy, zorg je alsnog voor natuurlijke lichtinval én voeg je een vleugje elegantie aan je interieur toe.

5. Een nette ruimte zorgt voor rust

Een ruimte waarin er veel rommel rondslingert, ziet er al snel een pak donkerder en minder goed ogend uit. Zorg er dus voor dat je jouw woning op tijd en stond opruimt. Een nette en goed georganiseerde ruimte zorgt niet enkel voor rust, het zorgt ook voor een groter ruimtegevoel.

Om van een lang verhaal een kort te maken: een donkere ruimte kan je op een erg laagdrempelige en bovenal niet al te dure manier alsnog opfleuren. Alleen al de keuze voor lichte kleuren muurverf, spiegels (of andere reflecterende materialen), transparante gordijnen of de juiste verlichting kunnen voor een heel ander gevoel in huis zorgen!

Op zoek naar een partner die jouw interieur mee wil vormgeven? Bij Altro Home hebben
we steeds interieurvormgevers en -architecten ter beschikking. We helpen je graag verder! Neem contact op.

Bedankt voor jouw aanvraag

Wij nemen zo snel mogelijk met u contact op

Untitled-2 2
Foto 1

Kennismakingsgesprek

Hoe kunnen wij jou helpen?