Close

7 tips voor een stressloze verbouwing

Verbouwing

Je woning renoveren kan een spannend, maar tegelijkertijd ook een erg stressvol proces zijn. Het is makkelijk om snel overweldigd te worden door de hoeveelheid werk die en ook de kosten kunnen snel oplopen. Toch kan je met wat zorgvuldige planning en organisatie een pak stress vermijden. Hier zijn 7 tips voor een stressloze verbouwing:

Stel een realistisch budget op

Vooraleer je aan een renovatieproject begint, is het verstandig om ook een realistisch en betaalbaar budget te bepalen. Op die manier voorkom je overspend en houd je jouw finale budget alsnog binnen betaalbare perken.

TIP: neem ook wat financiële buffer op in je budgettering. Stél dat er meer kosten bij je verbouwing komen kijken, dan kan je ze alsnog zonder al te veel problemen betalen.

Maak een tijdlijn

Wil je georganiseerd en op schema blijven? Dan kan het opmaken van een tijdlijn je allicht een pak vooruit helpen. Lijst alle taken op en wijs ze elk een deadline toe. Is de taak afgerond? Dan kan je deze afvinken en van je lijstje schrappen. Vooral dat laatste zorgt voor behoorlijk wat peace of mind.

Spreek de juiste vakmensen

Beslis je om je woning te laten renoveren? Ga dan niet met de eerste de beste partner in zee. Vergelijk verschillende partijen en kies er de partner uit die het beste bij jou past. Want ook dat zorgt voor een pak minder stress; wanneer je jouw aannemer vertrouwt, kan je al sneller het een en ander loslaten.

Communiceer klaar en duidelijk

Zijn er zaken die je graag anders gezien had? Of dingen waarvan je vindt waarmee de aannemer zeker rekening moet houden? Communiceer deze dan duidelijk naar de aannemer toe. Duidelijke communicatie is immers de key to success voor een renovatieproject. Door een duidelijke communicatie vermijd je misverstanden en voorkom je rompslomp en bijgevolg stress.

Bereid je voor op veranderingen van koers

Renovatiewerken kunnen je dagelijkse routine een pak verstoren. Beslissingen die last minute moeten worden genomen, zaken die toch nog anders moeten gebeuren, kosten die opnieuw berekend moeten worden… Je bereidt jezelf best vooraf al voor op een koerswijziging. Op die manier ben je voorbereid op veranderingen. Gebeuren ze niet? Des te beter!

Stel je flexibel op

Tijdens een renovatieproces kunnen er zich onverwachte problemen voordoen. Daarom is het belangrijk om je flexibel op te stellen. Dit laat je toe om sneller en zonder al te veel problemen van koers te veranderen indien nodig.

Neem op tijd pauze

Je huis verbouwen kan een slopend proces zijn, en dat zowel fysiek als mentaal. Zorg er daarom ook voor dat je jezelf nu en dan tijd geeft om te ontspannen en je batterijen opnieuw op te laden. Rust geeft je de ruimte om het project gefocust en energiek af te ronden.

Kort samengevat zorg je er dus over het algemeen best voor dat je de touwtjes al vóór de werken beginnen zelf stevig in handen hebt. Maak een zorgvuldige planning op waarin een vast budget en een tijdlijn gedefinieerd staan. Spreek de voor jou juiste aannemers aan en zorg ervoor dat je duidelijk naar hen toe communiceert wat je verwachtingen zijn. Als laatste is het ook belangrijk om jezelf flexibel op te stellen. Dat zorgt voor een pak minder stress voor jezelf wanneer er toch iets niet loopt zoals jij je het had voorgesteld.

Jouw woning renoveren? Bij Altro Home kan je beroep doen op onze interieurarchitecten en -vormgevers, alsook brengen we je in contact met de voor jou geschikte aannemers.
Meer weten? Neem contact op.

Bedankt voor jouw aanvraag

Wij nemen zo snel mogelijk met u contact op

Untitled-2 2
Foto 1

Kennismakingsgesprek

Hoe kunnen wij jou helpen?