Close

Verbouwen anno 2023: dit zijn de subsidies waarop je beroep kan doen

Verbouwen

Wil je jouw woning verbouwen of word je daartoe verplicht? Dan houd je best rekening met het kostenplaatje dat ermee gepaard gaat. Afhankelijk van de uit te voeren werken, kan het totaalbudget immers snel en hoog oplopen. Gelukkig zijn er ook enkele subsidies waarop je beroep kan doen. We sommen ze voor je op.

Een renovatiepremie, niet voor iedereen

Ben je van plan te verbouwen en wil je beroep doen op een renovatiepremie? Dan informeer je jezelf best even vooraleer je een aanvraag doet. Een dergelijke subsidie wordt namelijk niet voor elk soort verbouwingen toegekend.

De werken waarvoor wél een renovatiepremie wordt toegekend? Het zijn doorgaans verbouwingen die bijdragen aan de energie-efficiëntie van je woning, appartement, appartementsgebouw of kantoorruimte. Enkele voorbeelden van energie-efficiënte verbouwingen zijn: dak-, muur- en vloerisolaties, de installatie van een zonneboiler of het plaatsen van een warmtepompboiler… Combineer je dit soort werken met andere renovatiewerken die bijdragen aan de woningkwaliteit? Dan kan ook hiermee rekening gehouden worden bij de berekening van de premie.

Bij een renovatiepremie wordt overigens ook rekening gehouden met de inkomensklasse waarin de aanvrager zich bevindt.

Soorten renovatiepremies

Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is een recent in het leven geroepen subsidie waarop je beroep kan doen wanneer je van plan bent om te verbouwen. De subsidie is gebaseerd op de vroegere renovatiepremie, gebundeld met de energiepremies van Fluvius.

De premie kwam er in eerste instantie om verbouwers opnieuw te motiveren om een subsidie voor verbouwingen aan te vragen. Die aanvraagprocedure was voorheen namelijk zo ingewikkeld dat mensen het zich lieten om zich erover te informeren en er beroep op te doen. De Mijn VerbouwPremie is een vereenvoudigde en meer laagdrempelige renovatiepremie.

Opgelet! Niet alle renovatiewerken komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
Informeer je dus goed over de mogelijkheden.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Het uiteindelijke bedrag aan premies waarop je aanspraak maakt, hangt af van de hoeveelheid werken die je uitvoert en de aard ervan. Vandaag kan je aanspraak maken op premies die 35 tot zelfs 50% van de aanvaarde eindfactuur bedragen. Het exacte percentage hangt af van je inkomen.

De totaalrenovatiebonus

De EPC-labelpremie

Doe-het-zelver? Dan maak je aanspraak op een premie voor dakisolatie

Premie voor zonnepanelen

De Vlaamse aanpassingspremie

Burenpremie

Een verlaagd BTW-tarief

De rentesubsidie

Verminderde onroerende voorheffing

Lagere registratierechten

Meer weten over op welke premies jij specifiek aanspraak kan maken? Neem contact op met Altro Home, we helpen je met het uitpluizen van alle informatie.

Bedankt voor jouw aanvraag

Wij nemen zo snel mogelijk met u contact op

Untitled-2 2
Foto 1

Kennismakingsgesprek

Hoe kunnen wij jou helpen?